GeriBİZE ULAŞIN. 0850 333 0686
  • Aramanız için marka sonucu bulunamadı
  • Ürün sonuçları için arama yapınız.
Yükleniyor

Amortisör Nedir?

Yayın Tarih: 2022-01-17T12:25:39Z

Faydalı Bilgiler

Sürüş esnasında pek çok bölgede engebeli yollar ile karşılaşmak mümkündür. Bu yollardan geçerken maruz kalınan sarsıntının şiddetini azaltmak için kullanılan yağ pompalarına amortisör denir. Amortisörler ile sarsıntının neden olabileceği etkinin hafifletilmesi mümkündür. Hareket yönüne göre ters ve aracın hızı ile paralel olan bir direnç ortaya koyan amortisörler, titreşim sonucunda oluşan enerjiyi ısı enerjisine dönüştürerek emilimini sağlar.

Amortisör Ne İşe Yarar?

Sarsıntının neden olabileceği olumsuz etkileri azaltmaya yarayan amortisörün görevleri şunlardır:

  • Araç lastiklerinin devamlı olarak yol ile temas etmesini sağlamak
  • Lastik ve frenlerdeki aşınmayı en aza indirmek
  • Araç tekerleklerinin açısının daha iyi bir şekilde ayarlanmasını sağlamak
  • Sürücünün stres ve yorgunluğunu azaltmak
  • Fren mesafesini en uygun şekilde ayarlamak
  • Yaylı sistem ve süspansiyonun düzenini kontrol etmek

Amortisör Parçaları

Amortisör temel olarak yağ pompalama görevini üstlenen bir sistemdir. Bu sistemin uç kısmına takılan pistonlar, içerisine yağ doldurulan basınç tüplerinde faaliyet gösterir. Amortisör parçalarının ortaya koyduğu direnç, tekerleklerin hızı ile doğru orantılıdır. Tekerler hızlandıkça gösterilen direncin seviyesi de artar. Bu sayede sekme, titreme, savrulma ya da ani fren yapma anlarında olumsuz etkilere karşı koruma sağlanabilir. Amortisör parçaları, olumsuz etkileri en aza indirmek için kullanılır.

Amortisör Tamiri

Tek kullanımlık olarak piyasaya sunulan amortisörlerin tamiri mümkün değildir. Diğer mekanizmaya sahip amortisörler ise tamir edilebilir ya da hasarın boyutuna göre yenisi ile değiştirilebilir. Elektronik sisteme sahip olan amortisörler, güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi için büyük bir rol oynar. Dolayısıyla aracınızdaki amortisörü tamir ettirmek ya da değiştirmek istediğiniz zaman bu alanda teknik bilgiye sahip kişilerden destek almanız gerekir.

Amortisör Değişimi

Amortisörler her ne kadar uzun süreli kullanım için tasarlanmış olsa da bazı sebeplerden dolayı değiştirilmeleri gerekebilir. Amortisörün belirli bir periyodik alan dahilinde değiştirilmesine gerek yoktur fakat bir arıza mevcutsa değişim yapılmalıdır. Amortisörün iç ya da dış yüzeyinde yağ birikintisinin oluşması, sıvı sızıntıları ve aracın sarsıntılara karşı kontrolsüz hareket etmesi arıza belirtileridir. Bu nedenle benzer arıza belirtileri ile karşılaşmanız durumunda amortisör sistemini değiştirmeniz gerekir.

Amortisör Tamiri Nasıl Yapılır?

Amortisör, bir otomobil için dengeyi ve kontrolü sağlayan en önemli parçalardan biridir. Amortisör tamiri yapılabilmesi için gereken ilk adım aracı uygun bir yerde kaldırmaktır. Daha sonra amortisör bağlantıları kontrol edilerek o bölgede kir, pas ve tozlar varsa temizlenir. Son olarak amortisör süspansiyon bölgesinden çıkarılır ve gereken tamir işlemi yapıldıktan sonra yerine takılarak tekrar bağlantı kurulur.

Bagaj Amortisörü Tamiri Nasıl Yapılır?

Bagaj amortisörü özellikle yük taşımacılığı sürecinde konfor sağlayan bir yapıdır. Güvenli bir sürüş için arızalanan amortisör mutlaka tamir edilmeli ya da yenisi ile değiştirilmelidir. Aksi halde araba seyir halinde olsa bile bagaj kendi kendine açılabilir ya da bagaja yük aktarımı sırasında üzerinize kapanabilir. Bu riskleri en aza indirmek ve olumsuz durumların önüne geçmek için aracınıza en uygun model ve boyuttaki amortisörü tercih etmeniz gerekir. Doğru bir tercih için alanında uzman olan oto teknik servislerinden destek alma seçeneğiniz vardır.

Amortisör Patlarsa Ne Olur?

Amortisör parçalarından birinin ya da birkaç parçanın birlikte patlaması araçta ciddi problemlerin meydana gelmesine neden olur. Özellikle yüksek hızlarda gidilmesi gereken otobanlarda tekerlerin açısının kontrolü sağlanamaz ve lastikler yola tutunamaz. Aynı zamanda fren yapma anında da araç sağa ya da sola doğru savrulabilir. Engebeli yollarda ise araç sarsıntılı bir şekilde hareket eder ve özellikle viraj alanlarında sürüş konforu düşer. Kontrolsüz ve sarsıntılı bir şekilde seyrine devam eden bir aracın yola tutunmasını sağlamak zor bir hal alır. Dolayısıyla amortisörün patlaması durumunda mutlaka yenisi ile değiştirilmesi gerekir.

Amortisör Çeşitleri

Amortisör çeşitleri; otomobilin markasına, modeline, üretim yılına, mekanik sistemine ve elektronik altyapısına göre değişkenlik gösterebilir. Mevcut durumda kullanılan 4 çeşit amortisör vardır. Mono olarak adlandırılan tek tüp, içi gaz dolu olan mono tüp, ikiz yapıdaki tüp ve dahili dolu olan tüp tipleri amortisör sisteminin çeşitleridir.

Amortisör Değişimi Nasıl Yapılır?

Amortisör değiştirme işlemini yapabilmek için öncelikle amortisörün bulunduğu konumdan çıkarılması gerekir. Arızalanan, hasar alan, zedelenmiş, çatlamış ya da etrafı pas ile kaplanmış olan amortisörlerin değiştirilmesi gerekir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus araçtaki tüm amortisörlerin mevcut düzene uyum sağlayacak şekilde ayarlanmasıdır. Aksi durumda sistemdeki parçalar arasında bir dengesizlik ortaya çıkar ve istenen performansa ulaşılamaz.

Bagaj Amortisörü Yağlama

Özellikle engebeli yollarda aracınızın sürüş kontrolünü sağlamakta zorluk yaşıyorsanız ve aracınızdan çeşitli gıcırtı sesleri geliyorsa amortisörü yağlamanız mümkündür. Amortisör etrafına ve bağlantı noktalarına yapılacak olan yağlama, amortisörün daha iyi bir performans göstermesini sağlar. Bu nedenle gereken yerlerin yağlanması aşınmayı engellemek için iyi bir çözüm olur.

Ön Amortisör Değişimi

Amortisör ve yaylar, süspansiyon sistemi içerisinde en çok rol alan parçalardır. Engebeli ve çukurlu yollardan gelen darbelerin emilmesini ve lastiklerin zemine daha iyi tutunmasını sağlayan amortisörün, bazı durumlarda hasar aldığına rastlanır. Eğer amortisörün ön tarafı bozuksa bu durum diğer amortisörlerin çalışmasını da engeller. Aradaki uyum ve düzeni bozmamak ve sistem bağlantısını en iyi şekilde sağlamak için ön amortisörü değiştirmeniz gerekir.

Amortisör Tamiri Fiyatı

Amortisör fiyatları; aracın markasına, modeline, üretim yılına ve hangi tip amortisör kullanılacağına göre değişkenlik gösterir. Eski tip modeller ile yenileri arasında ciddi farklar bulunabilir. Bu nedenle öncelikle aracınızın hangi tip amortisör ile daha uyumlu olacağını belirlemeli ve sonrasında bu seçime uygun olarak amortisör tamirini yaptırmalısınız.

Amortisör Arızası Nasıl Anlaşılır?

Amortisörler zaman içinde kullanıma bağlı olarak hasar alabilirler. Amortisör arızasının belirtileri şunlardır:

  • Aracın zemine tutunma gücünün zayıflaması
  • Sürüş sırasında gelen sarsıntı ve titreşim hissinin yoğunlaşması
  • Tümsek ve engebeli yollardan geçerken sürüş kontrolünün azalması

Gazlı Amortisör Tamiri

Amortisörler modeline göre yağlı ya da gazlı olabilir. Pek çok teknik serviste gazlı amortisörlerin tamiri yapılır. Bazı yerler binek aracınızın modeline göre garanti süresi verebilir. Bu durumda tekrar bozulma endişesine kapılmadan konforlu bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.