Direksiyon Kutusu Nedir? Ne İşe Yarar? Görevi Nelerdir?

Araçların tekerlerinin kontrolünü sağlayan direksiyon mekanizmasının en önemli parçalarından biri direksiyon kutusudur. Aksi halde aracın yönü değiştirilemez ve yol hakimiyeti sağlanamaz. Direksiyon kutusu direksiyon simidinden aldığı komutları tekerlere aktarır. Bu mekanizma sayesinde aracın kontrolü sağlanır ve trafik kazalarının önüne geçilir. Güvenli bir sürüş için direksiyon kutusu mekanizmasının doğru bir şekilde çalışması gerekir.

Direksiyon Kutusu Arızası Nasıl Anlaşılır?

Direksiyon kutusu zamanla yıpranabilir, eskiyebilir ya da çeşitli bileşenlerinin çalışma mekanizması bozulabilir. Aracın sürüş kontrolünü sağlama konusunda en önemli parçalardan biri olan direksiyon kutusunun arızalanması durumunda araca yön vermek neredeyse imkansızdır. Bu nedenle direksiyon kutusundan meydana gelebilecek arıza ve problemlere karşı özen göstermek gerekir. Direksiyon kutusu arızası direksiyonun sertleşmesi ya da direksiyon arasında meydana gelen boşluklar incelenerek anlaşılabilir.

Direksiyon Kutusu Arızası Belirtileri

Aracın kontrolünü gerçekleştiren bir mekanizma olan direksiyon kutusu, sürüş esnasında en çok çalışan bileşenlerden biridir. Bu nedenle direksiyon kutusunda çeşitli sebeplerden kaynaklı arızalar meydana gelebilir. Direksiyon kutusu arıza belirtilerinden bazıları şunlardır:
  • Direksiyon simidinde meydana gelen boşluklar direksiyon kutusunun arıza belirtilerinden biridir. Sağ ya da sol tarafta 2 cm boşluk normaldir. Fakat aksi durumda direksiyon kutusu aşınarak boşluğa sebebiyet vermiş olabilir.
  • Direksiyonun sertleşmesi direksiyon kutusunun içerisindeki bileşenlerin zarar görmesinden kaynaklanabilir.
  • Direksiyonda meydana gelen toparlanma sorunu da direksiyon kutusunun arıza belirtilerinden biridir.

Direksiyon Kutusu Neden Bozulur?

Direksiyon kutusu yapısında dişli grupları vardır. Bu dişliler bozulursa ne olur diye bakıldığında ilk akla gelen çıkan seslerdir. Dişliler zaman içerisinde aşınarak direksiyon her çevrildiğinde ses çıkarabilir. Direksiyon kutusu; dişlilerin aşınması, hidrolik maddesinin azalması, pompanın arıza yapması ya da direksiyonun kutusunun yapısında bulunan diğer plastik sızdırmaz bileşenlerinin eskimiş olmasından kaynaklı bozulabilir. Dolayısıyla direksiyonun hidrolik seviyesi direksiyon kutusunun bozulmasına yol açan bir etmendir.

Direksiyon Tamiri

Direksiyon kutusunun yenisinin alınması daha maliyetli olduğundan öncelikle herhangi bir sorun ile karşılaşıldığı zaman incelenir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda direksiyon kutusunun arızasının hangi sebepten dolayı ortaya çıktığı tespit edilir. Direksiyon kutusunun yapısında bulunan dişli ve metal gruplarının değiştirilmesi, hidrolik seviyesinin düzenlenmesi ve sızdırmaz plastik bileşenlerinin tamir edilmesi gibi işlemler uygulanarak sorunlar giderilir.

Elektrikli Direksiyon Kutusu Tamiri

Öncelikle direksiyon yapısı, sürüş hakimiyeti ve araç kontrolü konularıyla ilgili araç sürücüsünden gelen şikayetler analiz edilir. Sonrasında uzman kişiler tarafından aracın çeşitli bölgeleri incelenerek arıza sebebiyet veren problem bulunur. Elektrikli direksiyon kutusunda meydana gelen tüm hasarlar yenilenerek tamir edilir. Böylelikle araç hakimiyeti kontrol altına alınarak sürüş güvenliği sağlanır.

Direksiyon Kutusu Tamiri Fiyatları

Direksiyon kutusu tamirinin yeni bir direksiyon kutusu satın almaya göre daha az maliyetli olduğunu söylemek mümkündür. Direksiyon kutusu tamirinin fiyatları meydana gelen hasarın büyüklüğüne, işçilik süresine, revize edilecek bölgelere ve yapılacak olan işlemin uzunluğuna göre değişiklik gösterir.

Direksiyon Kutusu Tamir Edilmezse Ne Olur?

Direksiyon kutusu tamir edilmezse aracın sürüş kontrolünü sağlamak bir hayli zor olur. Direksiyon kutusunun bileşeninde bulunan parçaların tamir edilip yağlama ya da diğer gerekli bakımların yapılması gerekir. Aksi durumda metallerin sürtünmesinden kaynaklı aşınmalar, direksiyon boşlukları ve çeşitli parçalardan rahatsız edici sesler çıkabilir.

Direksiyon Kutusu Yağ Kaçağı Nasıl Anlaşılır?

Direksiyon kutusunda yağ kaçağının olup olmadığını göz ile bakarak tespit etmek mümkündür. Aynı zamanda sürüş esnasında direksiyonu sağ yöne ya da sol yöne hareket ettirdiğinizde çeşitli sesler duyuluyorsa yağ kaçağı meydana gelmiş olabilir. Bu nedenle aracın yağ kaçağı yapmaması için direksiyon kutusu kontrol edilmelidir.

Direksiyon Kutusu Yağ Kaçağı Neden Olur?

Direksiyon kutusunun uzun süre kullanımı bileşenlerinin eskimesine, zarar görmesine ve aşınmasına neden olur. İçerisinde dişli ve metal grubu bulunduran direksiyon kutusunun su alması ya da direksiyon kutusu ile etkileşimde çalışan tekerlerin çeşitli hasarlar alması da direksiyon kutusunun yağ kaçırmasına neden olan faktörlerdendir.

Direksiyon Kutusu Yağ Kaçırıyor

Direksiyon kutusunun yağ kaçırma sorununu çözmek için öncelikle parçalar sökülerek arızaya neden olan bölge tespit edilir. Direksiyon kutusunun yağ kaçırması aracın yağsız kalmasına sebebiyet vermesinden dolayı aşınmalara yol açar. Yağ dengesinin bozulmasından dolayı direksiyon pompası da zedelenebilir. Sistem içerisinde tüm parçaların yağ dengesinin korunabilmesi için direksiyon kutusunun yağ kaçırma probleminin doğru müdahalede bulunarak çözülmesi gerekir.

Direksiyon Kutusu Arıza Sesi

Direksiyon kutusunun yapısında bulunan bileşenlerin arızalanması ya da aşınması durumunda sürüş esnasında çeşitli sesler çıkabilir. Direksiyon kutusunun yağ kaçırması, metallerin sürtünmesinden dolayı ısı artışı ya da parçaların eskimesi nedenleriyle ses çıkması normaldir. Özellikle sağ ya da sol yöne yapılan dönüşlerde ya da tümsek bölgelerden geçiş esnasında direksiyondan ses çıktığına rastlanır.

Direksiyon Kutusu Arızalanırsa Ne Olur?

Direksiyon kutusu aracın tekerleklerinin yön kontrolünü sağlayan bir mekanizma olduğundan doğru bir şekilde çalışması oldukça önemlidir. Bu yapının arızalanması durumunda araç çekme yapar mı diye kontrol etmek gerekir. Direksiyon kutusunun arızalanması durumunda aracın yön kontrolünü sağlamak bir hayli zorlaşır ve bu problemden kaynaklı trafik kazaları meydana gelebilir. Güvenli bir sürüş için direksiyon kutusunun arızasını gidermek gerekir.

Direksiyon Kutusu Ayarı

Direksiyon kutusu ayarı, yapısında bulunan diğer bileşenlerin uygun bir mekanizmada çalışabilmesi için yapılmalıdır. Direksiyon milinde boşluk ayar cıvatası bulunur. Bu parça kontrol edilerek özelliğini kaybedip kaybetmediği tespit edilir. Direksiyon kutusu ayarının düzgün bir şekilde yapılabilmesi için yapısında bulunan tüm ince parçalar değerlendirilmelidir. Bir uyum içinde çalışmaları gerekir.

Direksiyon Kutusu Boşluğu ve Boşluk Sesi

Direksiyonda kullanıma da bağlı olarak sağ ya da sol öne yapılan dönüşlerde sesler geliyorsa direksiyon kutusunda boşluk olabilir. Direksiyon kutusunda boşluk meydana gelmesinin nedeni mil eskimesi, dişlilerin aşınması, plastik parçaların yıpranması olabilir. Aynı zamanda milin su alarak paslanması da direksiyon kutusunda boşluğa sebebiyet veren nedenlerdendir. Çeşitli parçaların gevşemesi, eskimesi, aşınması ya da yıpranmasından kaynaklı olarak direksiyonu kullanırken sesler çıkabilir.

Direksiyon Kutusu Çeşitleri

Direksiyon kutusu günümüzde hidrolik ve elektronik sistemler aracılığıyla da güçlendirilerek kullanılır. En yaygın kullanılan direksiyon kutusu türü pinyon kremayer tip direksiyon dişli kutusudur. Genellikle binek araçlar da ya da ticari araçların çoğunda bu tip dişli kutusuna rastlamak mümkündür. Bir diğeri ise sonsuz vida döner bilyeli tipteki direksiyon dişli kutusudur. Bu türün diğerine göre daha dayanıklı olduğu ve çalışma açısının büyük olduğu tespit edilmiştir.

Direksiyon Kutusu Değişimi ve Sonrası

Araçlarda viraj alırken dengesizlik yaşanması, direksiyon kutusunun yağ sızdırması ya da araçta yön değiştirirken çeşitli seslerden meydana çıkması gibi problemlerden dolayı direksiyon kutusunun değiştirilmesi gerekir. Bu değişim işlemi için öncelikle egzoz sökülür ve bir ucu da tekerleğe bağlı olan direksiyon kutusu değiştirilir. Bu değişimden sonra çeşitli kontroller yapılarak test edilir ve aracın sürüş güvenliği sağlanır.

Direksiyon Kutusu Değişimi Ne Kadar Sürer?

Direksiyon kutusunun değişiminde öncelikle ilgili parçaların sökülerek hangi bölgelerde ne kadar hasarın olduğu tespit edilmelidir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda hasarın büyüklüğü, değiştirilecek olan parçaların sayısı, durumun acil olup olmaması ve direksiyon kutusu değişimi yaptıracağınız yerin yoğunluğuna bağlı olarak değişim süresi farklılık gösterir.

Direksiyon Kutusu Değişmiş Araç Alınır mı?

Direksiyon kutusu çalışma prensibi olarak araçtaki en önemli kontrol mekanizmalarından biridir. Bu nedenle araç alacağınız zaman bu mekanizmanın doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığına dikkat etmeniz gerekir. Arızası giderilen, parçaları değiştirilmiş, tamir edilmiş ve sorunsuz bir şekilde çalışan direksiyon kutusu araca sürüş güvenliği kazandıracaktır. Dolayısıyla arızası giderilen ve direksiyon kutusu değişmiş araçların alınmasında herhangi bir sorun yoktur.

Direksiyon Kutusu Garantiye Girer mi?

Direksiyon kutusunun garantiye girip girmeyeceği aracı satın alacağınız kişi ya da kurumlar ve sizin aranızda yapılacak olan satış sözleşmesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Aracın markası, modeli, çıkma yılı, ikinci el olup olmadığı ve diğer benzeri faktörler direksiyon kutusunun garantiye girip girmediği konusunu etkiler. Dolayısıyla bu konuda daha iyi bilgi alabilmek için ilgili kişiler ile görüşmeniz tavsiye edilir.

Direksiyon Kutusu Mili

Direksiyon kutusu yapısında mil bulundurur. Herhangi bir arıza durumunda direksiyon kutusunun değişiminin yapıldığı sırada öncelikle direksiyon kutusunun yerinden çıkarılabilmesi için bu parça sökülmelidir. Direksiyon mili üzerindeki bağlantı yeri sökülerek cıvatası çıkartılır. Tamir işlemi yapıldıktan sonra da aynı yer bağlanarak direksiyon kutusu yerine takılır.

Direksiyon Kutusu Zararları

Direksiyon kutusu aracın en önemli mekanik parçalarından biri olduğundan dolayı herhangi bir parçasının arızalanması durumunda araca zarar verir. Aracın sürüş hakimiyetinin kontrol edilmesi zorlaşır, çeşitli metal parçalarda aşınma meydana gelir, direksiyon üzerinde boşluklar ve bu parçalarından birbirine sürtmesinden kaynaklı sesler oluşur.

En Son Eklenenler

Antifriz Nedir?

16 Ağustos 2022

Xenon Far Nedir?

23 Mayıs 2022

Antifriz Nedir?

16 Ağustos 2022

10.552

Araçların mevsim koşullarına göre hazırlanması gereklidir. Bu hazırlanma aşamalarında bazı araç parçaları eklenir, bazıları ise çıkarılır. Bu parçaların değişimi ve bakımı sayesinde güvenli ve konforlu yolculuklar gerçekleştirilir. Antifriz de kış aylarında yapılan hazırlıkların bir parçasıdır. Motor suyunun donmasını engelleyen antifriz kış aylarında kullanılmaktadır. Bu işlevi ise motor suyunun donma derecesini artırarak gerçekleştirmektedir. Antifriz her mevsim önemlidir fakat kış aylarında motor suyunun donma ihtimali daha yüksek olduğu için daha büyük bir önem derecesine sahip olmaktadır. Antifiriz işlevini daha iyi anlayabilmek için ‘’Antifiriz ne demek?’’ sorusunun yanıtını kelime anlamı olarak bilmek de faydalı olacaktır. Antifiriz ingilizce kökenli bir kelime olup ‘’dondurmaz’’ mânasına gelmektedir.

Direksiyon Kutusu Ürünleri

SİSMAK 220714T Direksiyon Kutusu Yedek Parça

SİSMAK 220714T Direksiyon Kutusu Yedek Parça

SİSMAK

2.955,60

2.510,30

SİSMAK 220610T Direksiyon Kutusu Yedek Parça

SİSMAK 220610T Direksiyon Kutusu Yedek Parça

SİSMAK

2.967,60

2.521,30

SİSMAK 250310 Direksiyon Kutusu Yedek Parça

SİSMAK 250310 Direksiyon Kutusu Yedek Parça

SİSMAK

3.855,60

3.272,60

SİSMAK 210114T Direksiyon Kutusu Yedek Parça

SİSMAK 210114T Direksiyon Kutusu Yedek Parça

SİSMAK

3.222,00

2.736,90

SİSMAK 220511T Direksiyon Kutusu Yedek Parça

SİSMAK 220511T Direksiyon Kutusu Yedek Parça

SİSMAK

4.219,20

3.580,60