GeriBİZE ULAŞIN. 0850 333 0686
  • Aramanız için marka sonucu bulunamadı
  • Ürün sonuçları için arama yapınız.
Yükleniyor

Hava Akışmetre Sensörü Nedir?

Yayın Tarih: 2022-01-17T14:55:25Z

Faydalı Bilgiler

Debimetre, maf sensörü ya da hava kütle ölçer olarak da bilinen hava akışmetre sensörü gaz kelebeği ve hava filtre kazanı bölgeleri arasında bulunur. Bulunduğu bölge motor kontrol ünitesine yakındır. Hava filtre kazanı içerisinden iletilen havanın kütle ve sıcaklık değerlerini ölçer. Hava akışmetre sensörü araç için önemli bir görev üstlenir ve motor ile direkt olarak bağlantısı vardır.

MAF Sensörü Arızası

MAF sensörü, aracın kullanımına bağlı olarak zaman içerisinde işlevini yerine getirmeyebilir. Özellikle aracın rölanti devri sırasında dalgalanma yaşaması MAF sensörünün arızalandığının göstergesidir. Bu durumda araç rölantide duramaz ve devamlı olarak devirlenir. Bunun yanı sıra motorun sarsıntılı bir şekilde sallanması, yakıt tüketiminde önceki durumlara göre artış görülmesi ve aracın ilk marşta çalışmaması gibi problemler de MAF sensörü arızasına bağlı olabilir.

Hava Akışmetresi Ne İşe Yarar?

Hava akışmetresinin en önemli işlevi havanın sıcaklık ve kütle değerlerini ölçmektir. Bu değerler daha sonra motor kontrol merkezi birimine iletilir. İletilen veriler motor kontrol merkezi tarafından işlendikten sonra motorun çalışması düzenlenir. Hava akışmetre sensörü devamlı olarak motor içerisinde bulunan hava yakıt karışımının değerini ölçer. Bu değerin en iyi düzeyde olması motorun çalışma performansını yükseltir.

Hava Akışmetresi Bozuksa Ne Olur?

Hava akışmetresi motor bölgesi ile devamlı olarak bağlantılı bir şekilde çalışır. Bu nedenle hava akışmetresinin bozulması sonucunda motor kontrol ünitesine gereken bilgiler iletilemez. Havanın sıcaklık ve kütle değerlerinin ölçülememesi, motorun çalışma performansı üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Bu durumdan kaynaklı olarak aracın tükettiği yakıt miktarı eskiye oranla daha çok artar.

Hava Akışmetre Arıza Belirtileri

Hava akışmetre üzerinde donanımsal arızalar meydana gelebilir. Bu arızalar doğrudan çalışma performansını etkileyebileceğinden bu konuda dikkatli olunması gerekir. Hava akışmetre arızasının araç üzerinde gösterdiği belirtiler şunlardır:

  • Aracın rölantide durmaması ve devamlı olarak devirlenmesi
  • Motorun sarsıntılı bir şekilde çalışması
  • Motor kontrol ünitesinin havanın kütlesi ve sıcaklığıya ilgili verileri doğru hesaplamaması
  • Yakıt tüketiminde normale göre artış olması
  • Aracın marş almaması ya da bu sürenin normale göre daha uzun olması

Dizel Hava Akışmetre Arıza Belirtileri

Dizel hava akışmetre arıza belirtilerinden en belirgini aracın normale oranla daha yavaş bir şekilde hızını azaltması ya da yükseltmesi durumudur. Bu problemin çözümü için öncelikle debriyaj balatası kontrol edilmelidir. Eğer debriyaj balatasında problem mevcut ise otomobil devri yüksekse bile araç hızlanmaz. Fakat hava kütle ölçer üzerinde meydana gelen aksaklıklar aracın devrini arttırmaz ve aracın hızlanmasının önüne geçer.

MAF Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır?

MAF sensörü üzerinde herhangi bir arızanın olup olmadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Rölanti devrinin devamlı olması, yakıt tüketiminin miktarının artması, motorun sarsıntılı bir şekilde çalışması, aracın marş almaması ve seyir halinde aracın hızında meydana gelen dalgalanmalar MAF sensörü arızasının en yaygın belirtileridir. Bu arızaya neden olan faktörün net bir şekilde belirlenebilmesi için oto teknik servis ekibinden destek alınması gerekir.

P0100 Arıza Kodu

Hava akışmetre sensörünün arızalanması durumunda arıza tespitinin yapılabilmesi için pinler incelenebilir. Bu pinler arızanın kaynağı ile ilgili hata kodu vererek bilgilendirme yapar. Bu sayede arızanın kaynağı sınıflandırılır ve hataya neden olan faktörleri bulmak kolaylaşır. Motorun vereceği çeşitli uyarı kodları olabilir. P0100 arıza kodu, hava akışmetre sensöründe en yaygın arızalardan biridir. Bu kodun anlamı küte ve hava akışmetresi üzerinde meydana gelen devre arızasıdır. Bunun dışında motor uyarı sisteminin verebileceği diğer kodlar da olabilir. Bu kodları inceleyip arıza tespiti yapma işlemini hızlandırmanız mümkündür.

Hava Akışmetresi Nasıl Temizlenir?

Hava akışmetresi zamanla kullanıma bağlı olarak kirlenip çevresinde yağ birikintisi oluşturabilir. Devamlı bir hava sirkülasyonu içerisinde olan bu yapının kir, toz ve yağlardan arındırılması gerekir. Hava akışmetresi temizliği için aerosol elektronik yapıdaki temizleyici ürünleri ya da balata spreylerini kullanmanız mümkündür. Bu işlemde dikkat etmeniz gereken nokta, kullandığınız temizleyici ürünün aracınızın yapısına zarar vermemesidir. Ayn zamanda hava akışmetresi temizliği için sadece püskürtme yöntemini uygulamanız gerekir. Bezle silme, fırçayla ovalama ya da diğer malzemeler ile temas etme gibi durumlar akışmetrenin mekanik yapısına zarar verebilir.

Hava Akışmetre İptali

Hava akışmetreyi voltaj değerini düşürerek iptal etmeniz mümkündür. Fakat bu durum aracın verimini düşüren bir işlemdir ve iptal önerilmez. Çünkü hava akışmetre sistemi özellikle motor ve kontrol ünitesi birimi ile bağlantılı olarak çalışır. Bu nedenle hava akışmetrenin iptali aracın diğer aksamlarının çalışma performansını da etkiler. Hava akışmetresi iptal edilirse araç için en uygun olan hava yakıt karışımının miktarı ölçülemez. Dolayısıyla motorun içerisine optimum hava alınamaz ve dengesizlikten kaynaklı olarak enerji tüketiminden tasarruf edilemez.

MAF Sensörü Tamiri

MAF sensörünün arızalanması durumunda arızanın kaynağına ve boyutuna bağlı olarak yapılması gereken işlem belirlenir. Genel olarak bu sensörün tamir edilmesi yerine yenisi ile değiştirilmesi uygun görülür. Değişim işlemi için öncelikle monte edilmiş olan vidaların sökülmesi gerekir. Daha sonra elektrik bağlantısı kesilir ve yerine yeni bir MAF sensörü takılarak işlem tamamlanır.

Hava Akışmetre Fiyatı

Hava akış metre fiyatları aracınızın markasına, modeline, üretim yılına ve diğer mekanik özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Bu ürünün fiyatı aynı zamanda işlem yaptıracağınız oto teknik servis bölgesine de bağlıdır. Hava akışmetrenin yerine takılması dikkat ve özen gerektiren bir iştir. Aksi durumda sökülen vidalar aracın motor ya da diğer aksamlarına zarar verebilir.