Motor, bir aracın için en önemli kısımlardan biridir. Bu nedenle düzenli olarak motor bakımının yaptırılması ve zedelenme durumlarda bazı parçaların yenilenmesi gerekir. Rektefe, aşınmış ya da zedelenmiş olan motor parçalarının standartlara uygun bir şekilde yenilenmesidir. Bu parçalar genellikle silindir, piston ya da krank milidir. Rektefe işlemi sırasında parçaların dış görünümü, şekli ve fonksiyonel özellikleri değiştirilebilir. Yapılan işlemler sayesinde parçalar sorunsuz bir şekilde işlevini yerine getirmeye devam eder.

Rektifiye Ne Demek?

Motorun en iyi performansı gösterebilmesi için parçalarının da standartlara uygun olarak çalışması gerekir. Motor parçaları, zamanla aracın kullanımına bağlı olarak hasar alır. Bu nedenle parçalar yenilenmezse motor sistemi içerisindeki sistematik düzen bozulur. Bu sistemin çalışma performansını en iyiye çıkarmak için motor parçalarının onarılmasına rektifiye denir. Rektifiye işlemi sayesinde motor parçaları temizlenir, düzenlenir ve yenilenir.

Motor Yenileme

Motor yenileme işleminde öncelikle motor içerisinde bulunan piston ve silindirler incelenir. En sık görülen zedelenmeler, bu parçalardan kaynaklanır. Yanma sırasında silindir içinde bir sızıntının meydana gelmesi, araç motoru için riskli bir durumdur. Piston ise işlevi gereği aşağı ve yukarı yönlere doğru hareket eder. Zamanla bu hareket yüzeyin aşınmasına neden olur. Aşınmadan kaynaklı olarak motor yağ yakmaya başlar. Soğutma suyunun iletildiği kanallarda ise paslanma görülebilir. Bu korozyon birikintisi motorun düzgün bir şekilde soğutmasını engeller. Yeterince soğutulmayan motor ise arabanın hararet yapmasına neden olur. Dolayısıyla gerektiği durumlarda motorun ilgili parçaları mutlaka yenilenmelidir.

Motor Revizyonu

Motor revizyonu, eski olan ve işlevini yerine getiremeyen parçaların çıkarılıp yerine yeni parçaların takılmasıdır. Motor revizyonunda talaşlı işlemlerin yanı sıra direkt olarak yeni parçalar takılır ve motorun diğer kısımlarına uyum sağlaması beklenir. Revizyon işlemi sonrasında motor sisteminin tüm parçaları düzgün bir şekilde çalışarak aracın maksimum performansa ulaşmasını sağlar. Özellikle eski model arabalar uzun yıllar kullanım sonucunda yıpranabilir. Bu nedenle uzun yıllar kullanılan araçlar başta olmak üzere, tüm araçların düzenli olarak motor kontrolü yapılması gerekir.

Motor Kısımları

Motor bloğu, motorun ana gövdesini oluşturan kısımdır. Bu kısmın yataklık ettiği alanlar silindir, krank mili, distribütör, yağ pompası, yağ filtresi, marş motoru, şarj dinamosu ve yakıt sisteminin diğer elemanlarıdır. Motor bloğu, motor kulağı aracılığı ile şasi kısmına bağlanır. Bu bloktaki silindir yataklarının honlama ile hassas bir şekilde işlenmesi gerekir. Silindir kapağı, silindir bloğunun üst yüzeyini kapatır. Yanma odalarının oluşmasına yarayan bu yapının üzerinde buji, subap mekanizması ve enjektörler bulunur. Yanma odasının etrafında ise su kanalları vardır.

Motor Rektefiye Kaç Gün Sürer?

Oto servisi alanında uzman olan kişiler tarafından yapılan motor rektefiye işlemiyle aracın performansının artması hedeflenir. Doğru bir şekilde yapılan rektifiye işleminden sonra motorun daha uzun ömürlü olarak çalışması beklenir. Motor rektefiye işleminin kaç gün süreceği ise götürdüğünüz oto servisin yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Motorun silindir, piston, yakıt sistemi gibi parçaları incelenir ve sonrasında gerekli düzenlemeler yapılır. Bu düzenlemeler 3-5 gün içerisinde tamamlanabilir.

Yarım Motor Nedir?

Motor bloğu üzerinde ya da üzerine monte edilmiş herhangi bir motor parçasında oluşan zedelenme durumunda yarım motor kullanılabilir. Yarım motor içerisinde krank mili, silindir gömleği, piston ve piston kolları bulundurur. Yarım motor, hem onarım süresinin kısa olması hem de maliyetinin daha az olması açısından kullanıcılara büyük bir avantaj sağlar.<7p>

Motor Şeması

Motor bloğu, silindir kapağı ve yağ karteri bir motorun temelini oluşturan ana mekanik parçalardır. Bunun yanı sıra motor üzerinde motor soğutma, yağlama, subap, hava aktarımı, egzoz, yakıt, ateşleme, marş ve yakıt enjeksiyon gibi çeşitli sistemler bulunur. Bu sistemler motor kontrol ünitesiyle birlikte motora bağlı olarak çalışan ek donanımsal özelliklere sahiptir. Motorda bazı parçalar hareketliyken bazıları sabit olabilir. Motor bloğu, silindir kapağı ve karter sabit parçalardır. Hareketli parçalar ise piston, krank mili, supaplar ve biyel koludur.

Motor Rektefiye Nasıl Yapılır?

Rektefiye işlemi için öncelikle motor kısmı araçtan ayrılır. Sökülen bağlantı sonrasında subap kontrolleri yapılır. Daha sonra motor bloğuna geçilir. Motor bloğunda biriken herhangi bir atık varsa temizlenir. Kırık, çatlak ya da zedelenmiş olan pistonlar ise yenileri takılarak değiştirilir. Sonrasında krank mili ve biyel kolu da taşlanır ve montajı sağlanır. Gereken tüm değişimler yapıldıktan ve hasarlar onarıldıktan sonra motor bağlantıları tekrar kurularak toplanır.

Motor Tamiri Nasıl Yapılır?

Motor, araçlarda yakıtı mekanik enerjiye dönüştürür. Bu enerji dönüşümü sayesinde araç hareket eder. Bu nedenle araç için en önemli ana parçalardan biri olan motorun düzenli olarak bakımı ve tamiri yapılmalıdır. Motor tamirinin yapılabilmesi için öncelikle araç üzerinde meydana gelen arıza, zedelenme, hasar ve atık gibi durumların incelenmesi gerekir. Arızaya neden olan durumların tespit edilmesi sonucunda ilgili parçalar onarılarak tamir edilir. Bu parçalara ek olarak hava ve yakıt filtreleri de kontrol edilerek motorun diğer kısımlar ile uyum içinde çalışması sağlanır. Böylelikle motorun ilgili yerleri tamir edilerek çalışma performansı iyileştirilmiş olur.

Rektefiye Olan Motor

Rektefiye işlemi motorun yenilenmesi ve onarılması için yapılır. Bu işlem sırasında herhangi bir sorun ile karşılaşmamak için mutlaka alanında uzman olan oto teknik servislerden destek almanız gerekir. Aksi durumda rektefiye olan motordan çeşitli sesler çıkabilir ya da gevşek bırakılan motor parçaları yerinden oynayarak motorun işlevini yerine getirmesini engelleyebilir. Düzgün bir şekilde yapılan rektefiye işleminin motorun performansını arttırma konusunda etkisi büyüktür.

En Son Eklenenler

Antifriz Nedir?

16 Ağustos 2022

Xenon Far Nedir?

23 Mayıs 2022

Antifriz Nedir?

16 Ağustos 2022

10.525

Araçların mevsim koşullarına göre hazırlanması gereklidir. Bu hazırlanma aşamalarında bazı araç parçaları eklenir, bazıları ise çıkarılır. Bu parçaların değişimi ve bakımı sayesinde güvenli ve konforlu yolculuklar gerçekleştirilir. Antifriz de kış aylarında yapılan hazırlıkların bir parçasıdır. Motor suyunun donmasını engelleyen antifriz kış aylarında kullanılmaktadır. Bu işlevi ise motor suyunun donma derecesini artırarak gerçekleştirmektedir. Antifriz her mevsim önemlidir fakat kış aylarında motor suyunun donma ihtimali daha yüksek olduğu için daha büyük bir önem derecesine sahip olmaktadır. Antifiriz işlevini daha iyi anlayabilmek için ‘’Antifiriz ne demek?’’ sorusunun yanıtını kelime anlamı olarak bilmek de faydalı olacaktır. Antifiriz ingilizce kökenli bir kelime olup ‘’dondurmaz’’ mânasına gelmektedir.

Ürünleri

SKF VKBA5397 Teker Rulmanı Yedek Parça

SKF VKBA5397 Teker Rulmanı Yedek Parça

SKF

8.299,20

7.032,40

SKF VKHB2401S Teker Rulmanı Yedek Parça

SKF VKHB2401S Teker Rulmanı Yedek Parça

SKF

1.184,40

1.012,10

SKF VKC2095 Debriyaj Rulman ve Yatakları Yedek Parça

SKF VKC2095 Debriyaj Rulman ve Yatakları Yedek Parça

SKF

556,80

481,90

SKF VKHB2162 Teker Rulmanı Yedek Parça

SKF VKHB2162 Teker Rulmanı Yedek Parça

SKF

3.718,80

3.157,10

ELRING 655650 Motor Keçe Yedek Parça

ELRING 655650 Motor Keçe Yedek Parça

ELRING

1.492,80

1.272,80