Selenoid Valfi Nedir?

Selenoid valfi, sıvı veya gaz akışını kontrol etmek için yaygın olarak kullanılan bir elektro-mekanik yedek parça türüdür. Çeşitli formları olmasına rağmen pilot kumandalı valf, en yaygın kullanılan valftir. Bu valf, gövdesindeki ana deliği açmak veya kapatmak için sistem hattı basıncını kullanır. Direkt kumandalı selenoid valf, tek akış yolu olan ana valf ağzını doğrudan açar veya kapatır. Düşük akış kapasiteleri gerektiren sistemlerde orifis boyunca düşük basınç farkı olan uygulamalarda kullanılır.

Selenoid Valf Ne İşe Yarar?

Birçok elektronik eşyanın yanı sıra otomotiv sektöründe en yaygın olarak kullanılan bileşendir. Araçlarda selenoid valfi görevi nedir diye düşünüyorsanız bu bileşenin, hava ve gazın optimum derecede harmanlanmasına yardımcı olduğunu bilmelisiniz. Ayrıca bu bileşen; araçlardaki yağ, su ve buhar dengesinin maksimum performansına ulaşmasına etki sağlar. Motordan direkt olarak sinyal alan valf, yapılması gereken tüm görevleri aracın aksamlarına ulaştırır. Örneğin aldığı sinyallerle yağ basıncını kontrollü bir şekilde kanat hücreli programlayıcıya ulaştırır. Özellikle hidrolik sisteme sahip olan araçlarda etkin rol oynayan kanat hücreli programlayıcının işlevini tam haliyle yerine getirmesini sağlar.

Selenoid Valf Fiyatları Ne Kadar?

Selenoid valfi fiyatları, valfin markasına ve aracınızın modeline göre değişiklik gösterir. Geniş fiyat aralıkları ile sizlere sunulduğu için büyük arızalar için çok yüksek fiyatlar ödemeden sadece bu bileşeni değiştirerek maliyeti azaltabilirsiniz.

Selenoid Valf Çalışma Prensibi

Selenoid valfi nasıl çalışır sorusuna sıvıların veya gazların akışını tamamen kapalı veya açık modda kontrol ederek işlevini yerine getirir cevabı verilebilir. Valf, özel sistemi içinden akışa izin verir veya akışı tamamen engeller. Piston bobine enerji vererek, bir manşonu tüp içinde yükseltip alçaltarak deliği açar veya kapatır.

Selenoid Valf Tamiri Nasıl Yapılır?

Selenoid valfi değişimi ile bu arızaların tamamı kolaylıkla giderilebilir. Sadece conta ve kirden oluşan durumlarda değişim gerekmez. Basit işlemlerle aracınızın tekrar eski performansına ulaşması sağlanır. Ancak sızıntı gibi durumlarda bu bileşeni değiştirmeniz gerekir.

Selenoid Valf Arıza Belirtileri Nelerdir?

Selenoid valfi arızası nedir sorusuna, motor performansının düşmesine neden olan bileşenin yıpranması ve hasar alması cevabı verilebilir. Motorda daha büyük hasarın oluşmaması için arıza durumunda bu parçanın acil olarak değiştirilmesi gerekir. Motordaki hasarın yanı sıra yolda kalmanıza bile sebep olabilen bozulma durumlarında aşağıdakiler hissedilir.

  • Vites değiştirirken ani gürültülü bir ses duyulması
  • Vites geçişlerinde otomobilinizin devrinin aşırı derecede yükselmesi
  • Aracınızın şanzımanın vites değişimlerine izin vermemesi

Selenoid Valf Bozulursa Ne Olur?

  • Valfin içinden sürekli geçen akışkanlar belirli bir basınç ve debi oluşturur. Valf arızalarının temel nedeni bu basınç ve debinin olması gereken seviyenin üzerinde olmasından kaynaklanabilir.
  • Frekans ve voltaj değerleri de arızada etkili olan faktörlerden birisidir. Valfin kapanması ya da açılması sırasında herhangi bir sorun yaşanıyorsa güç kaynağının kontrol edilmesi gerekir. Voltaj değerleri ölçülerek ve kablo bağlantısı incelenerek sağlamlık kontrolü yapılabilir.
  • Selenoid valfi contası aşınırsa sızıntı yapabilir. Sızıntı gibi durumlarda ilk olarak contoların kopmuş ya da aşınmış olup olmadığı kontrol edilebilir.
  • Valfin temel parçalarından biri bobindir. Valfin çalışmasını sağlayan bobinlerin yanması, bu bileşeni etkisiz hale getirir. Yukarıda bahsedilen sorunlardan birini yaşadığınızda valfi kontrol ederek üzerinde yanık izi olup olmadığına göz gezdirebilirsiniz. Profesyonel çalışmalarda multimetre yardımıyla bobin üzerinde çeşitli ölçüm işlemleri gerçekleştirilir. Bu sayede yanık olup olmadığı çok kısa sürede tespit edilir.

Selenoid Valf Değişimi Nasıl Yapılır?

Öncelikle akü kutup başı yerinden çıkarılır. Şanzımanda bulunan yağın tamamen boşaltıması için yağ tıpası sökülür. Valfin bulunduğu kutu alınarak yerine yenisi entegre edilir. Ancak bu noktada valf piminin vites mekanizmasına doğru şekilde entegre edilmesi gerekir.

Selenoid Valf Neden Isınır?

Valfin içinde yer alan parçalardan birinde herhangi bir sorunun olması ısınma problemine neden olabilir. Ancak büyük bir akım ileten bu parçaların ideal oranlarda ısınması gayet normaldir. Gerektiğinden fazla akış da bu bileşende ısınma sorununa neden olabilir. Böyle bir problemle karşılaştığınızda da valfin parçalarının doğru çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.

Selenoid Valf Kullanım Alanları

Selenoid valfi otomobil dünyası da dahil olmak üzere pek çok sektörde kullanılır. Özellikle soğutma sektöründe klimaların en önemli parçalarından birisidir. Klimalardaki soğutucu gazın akış yönünü belirleyerek sıcak havalarda soğutma, soğuk havalarda ise ısıtma yapılmasını sağlar. Bunun yanı sıra pnömatik valf, hava basıncı ile çalışır. Aktüatör olan her cihazdaki basıncı, kontrol devresi ile denetler.

Selenoid Valf Nerede Kullanılır?

Otomotiv sektöründeki binek araç ve kamyonların çalışmasını sağlayan en önemli parçalardan birisidir. Kontak açıldığı zaman akü, selenoid valfi rolesi ile akımı alır. Bu sayede akım, marş motoruna yönelir. Marş motoru, silindirde bulunan yakıtın yanması ile hareket etmeye başlamadan hemen önce piston hareketini aktif hale getirir. Selenoid valfi, hortumu yardımıyla akışı iletir. İletilen akış yetersiz kalırsa kontak doğru çalışmaz. Dolayısıyla da araç hareket etmez. Bu sebeple bu valf, gaz ve yakıt dahil olmak üzere araçların tüm sistemi üzerinde etkilidir. Selenoid valfi kaç amper çeker gibi bir soru aklınıza gelecek olursa, bu güç aracın modeliyle uyumlu olan bileşene bağlı olarak değişiklik gösterir.

Selenoid Valf Teknik Özellikleri

Selenoid valfi, bobin, piston ve manşondan oluşur. Kapalı olan valflerde geri dönüş yayı, pistonu orifise karşı tutar. Bu sayede de akışı tamamen engeller. Bobine enerji verildiğinde, ortaya çıkan manyetik alan pistonunu yükselterek akışı sağlar. Açık bir selenoid valfi çalışma sistemi, bobine enerji verilmesinin ardından pistonun deliğinin kapanmasıyla gerçekleşir. Açık tipteki valf, akışı bu şekilde önler.

Çoğu akış kontrol uygulamasında sistemdeki akışkanları kontrol etmek, akışı başlatmak veya durdurmak için bu valf kullanılır. Son derece kolay olan basit elektrik anahtarları ile rahatlıkla kontrol edilebilir. Bu işlevleri sebebiyle selenoid valfler, akışkanlarda en sık kullanılan kontrol elemanlarıdır. Genellikler akışkanları kapatmak, serbest bırakmak, dozajlamak, dağıtmak veya karıştırmak bu bileşenin en büyük görevidir. Hızlı ve güvenli yapısı, uzun ömrü, kolay kontrol gücü ve kompakt tasarımı birçok iş için bu bileşeni uygun hale getirir.

Selenoid Valf Temizliği Nasıl Yapılır?

Arızaya sebep olan etkenlerin başında ofiriste biriken kir ya da toz neden olabilir. Eğer bu nedenler tespit edilirse valfin temizlenmesi ve yeni bir filtre kullanılması yeterli olur. Bu noktada selenoid valfi filtresi nedir sorusu aklınıza gelebilir. Filtre, valfte oluşabilecek kirleri akışkandan ayırır. Bu sayede de hem aracınızın performansını artırır hem de oluşması muhtemel sorunları mümkün olduğunca öteler.

Selenoid valfi temizlemek için filtreye özel olan kimyasallardan faydalanabilirsiniz. Bu kimyasallar, filtrede biriken parçaları temizlemesinin yanı sıra tıkanıklıkları açar. Ayrı valfin dış kısmını ve diğer parçalarını yumuşak bir bez yardımıyla temizleyebilirsiniz.

Selenoid Valf Ses Yapması

Selenoid valfinin gaz akışı bozulursa vites değişimlerinde vurma tarzında yüksek bir ses duyulabilir. Ayrıca bobinlerin gördüğü hasar da sese sebep olabilir. Bu durumla karşılaştığınızda valfin tüm bileşenlerini kontrol etmelisiniz.

En Son Eklenenler

Antifriz Nedir?

16 Ağustos 2022

Xenon Far Nedir?

23 Mayıs 2022

Antifriz Nedir?

16 Ağustos 2022

6.992

Araçların mevsim koşullarına göre hazırlanması gereklidir. Bu hazırlanma aşamalarında bazı araç parçaları eklenir, bazıları ise çıkarılır. Bu parçaların değişimi ve bakımı sayesinde güvenli ve konforlu yolculuklar gerçekleştirilir. Antifriz de kış aylarında yapılan hazırlıkların bir parçasıdır. Motor suyunun donmasını engelleyen antifriz kış aylarında kullanılmaktadır. Bu işlevi ise motor suyunun donma derecesini artırarak gerçekleştirmektedir. Antifriz her mevsim önemlidir fakat kış aylarında motor suyunun donma ihtimali daha yüksek olduğu için daha büyük bir önem derecesine sahip olmaktadır. Antifiriz işlevini daha iyi anlayabilmek için ‘’Antifiriz ne demek?’’ sorusunun yanıtını kelime anlamı olarak bilmek de faydalı olacaktır. Antifiriz ingilizce kökenli bir kelime olup ‘’dondurmaz’’ mânasına gelmektedir.

Selenoid Valfi Ürünleri

FAE FAE 56027 SELENOID VALFI ACCENT BLUE 1,6 CRDI 2011 -> ACCENT ERA 1,5 CRDI 2006 -> GETZ 1,5 CRDİ 2006 -> I30 1,6 CRDI 2007 -> TUCSON 2,0 CRDI 2004 -> / CEED 1,6 CRDI 2007 -> CERATO 1,5 CRDİ 2006 -> K2500 TCI 2004 -> RIO 1,5 CRDİ 2006 -> SPORTAGE 2,0 CRDİ 2004 -> Yedek Parça

FAE FAE 56027 SELENOID VALFI ACCENT BLUE 1,6 CRDI 2011 -> ACCENT ERA 1,5 CRDI 2006 -> GETZ 1,5 CRDİ 2006 -> I30 1,6 CRDI 2007 -> TUCSON 2,0 CRDI 2004 -> / CEED 1,6 CRDI 2007 -> CERATO 1,5 CRDİ 2006 -> K2500 TCI 2004 -> RIO 1,5 CRDİ 2006 -> SPORTAGE 2,0 CRDİ 2004 -> Yedek Parça

FAE

1.977,60

1.529,00

PIERBURG 702588040 Basınç Valfi Yedek Parça

PIERBURG 702588040 Basınç Valfi Yedek Parça

PIERBURG

746,40

584,00

HMC HMC 351202A450 SELENOID VALFI ERA 1,5 CRDI 2006 -> GETZ 1,5 CRDI 2006 -> Yedek Parça

HMC HMC 351202A450 SELENOID VALFI ERA 1,5 CRDI 2006 -> GETZ 1,5 CRDI 2006 -> Yedek Parça

HMC

252,00

205,00

HMC HMC 3512027050 SELENOID VALFI ACCENT ERA 1,5 CRDI 2006 -> - ACCENT BLUE 2011-> - ELANTRA 2006 ->10 - SANTAFE 2006 - 2010 Yedek Parça

HMC HMC 3512027050 SELENOID VALFI ACCENT ERA 1,5 CRDI 2006 -> - ACCENT BLUE 2011-> - ELANTRA 2006 ->10 - SANTAFE 2006 - 2010 Yedek Parça

HMC

595,20

468,00

MOBIS HMC 3512027000 SELENOID VALFI ADMIRA  - GETZ 2003 - 2005 ->  3 SILINDIR Yedek Parça

MOBIS HMC 3512027000 SELENOID VALFI ADMIRA - GETZ 2003 - 2005 -> 3 SILINDIR Yedek Parça

MOBIS

600,00

471,00