GeriBİZE ULAŞIN. 0850 333 0686
  • Aramanız için marka sonucu bulunamadı
  • Ürün sonuçları için arama yapınız.
Yükleniyor

Araba Nasıl Hurdaya Çıkarılır?

Yayın Tarih: 2021-02-10T00:00:00Z

Faydalı Bilgiler

Ülkemizde arabalar her zaman ilgi odağı olmuştur. Türkiye’de araba sayısı neredeyse nüfusun çeyreği kadardır. Bununla birlikte yeni model arabalar olduğu gibi çok eski arabalara da rastlanmaktadır. Türkiye’de bulunan arabaların birçoğu terkedilmiş, unutulmuş, ömrünü tamamlamış durumdadır. Bu şekilde ömrünü tamamlamış olan arabalara hurda arabalar denilmektedir. Arabaların nasıl hurdaya çıkarılacağı konusu birçok vatandaşımız tarafından merak edilmektedir.

Araba ne anlama gelir?

Araba tekerlekli, motorlu veya motorsuz her türlü kara taşıtına verilen isimdir.

Hurda araba ne anlama gelir?

Mekanik olarak görevlerini yerine getiremeyen, kazalı, hasarlı, trafiğe çıkamayacak ya da terkedilmiş durumda olan arabalara verilen isimdir.

Arabalar hangi durumlarda hurdaya çıkarılabilir?

Arabalarını trafikten çekmek isteyenler belirli durumlarda hurdaya çıkarabilirler. Arabaların hurdaya çıkarılabileceği durumlar;

Arabanın motor, fren, şanzıman vb. sistemleri işlevini yitirmesi durumunda hurdaya çıkarılabilir. Arabada ve alt takımında oluşan paslanmalar sonucunda kullanılamaz hale geldiyse hurdaya çıkarılabilir. Arabada patlama meydana gelmiş veya yanmışsa hurdaya çıkarılabilir. Arabalar yaşlarını doldurmaları durumunda trafikten çekilebilir.

Araba Nasıl Hurdaya Ayrılır?

Araba sahipleri birçok nedenden ötürü araçlarını hurdaya çıkarabilirler. Bu işlemin yapılabilmesi için araba sahiplerinin gerekli belgeleri toplayarak belirli işlemleri yapmaları gerekmektedir.

Araba ruhsat ve plakası üzerine olan sürücüler arabalarını çekici yardımıyla ilgili muayene istasyonuna götürmelidirler. Görevlilere arabanın trafiğe çıkmaya uygun olmadığı bilgisi verilmesi halinde gerekli işlemlerin yapılması talep edilebilmektedir. Arabanızın yürür aksamında herhangi bir sıkıntı yok ve trafiğe çıkabilecek durumda ise arabanızı kendiniz de ilgili muayene istasyonuna götürebilirsiniz. Ancak arabanızda trafiğe çıkmaya engel bir durum bulunması halinde arabanızı çekici yardımıyla ilgili muayene istasyonuna götürebilirsiniz. Muayene istasyonuna gidilip gerekli evrak ve bilgilerin verilmesi durumunda arabanızla ilgili tüm işlemler yapılır. Bu süreç sona erdiğinde arabanızın hurdası Makine Mühendisleri Odası’na verilmektedir. Tüm bu işlemlerin sonunda arabanız hurdaya ayrılmış olur.

Arabayı Hurdaya Ayırmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Arabanızı muayene istasyonuna götürüp hurdaya ayırma talebinde bulunduğunuzda sizden bazı belgeler istenmektedir. Bu belgelerin tamamlanmaması durumunda arabanızın hurdaya ayrılma işlemi gerçekleşmez. İşlemi gerçekleştirmek isteyen sürücülerin bu belgeleri tamamlamaları gerekmektedir;
Araba sahibinin trafik tescil şubesine başvuruda bulunması gerekmektedir.
Hurdaya çıkarılmak istenen arabanın tamiri ve yenilenmesi durumunda bile yeniden tescil ettirilmeyeceğine dair hurda dilekçesi yazılmalıdır.
Eski tescil, trafik belgeleri ve plakalar ile alakalı tüm belgeler getirilmek zorundadır.
İki tane Araç Trafik Tescil ve Başvuru Formunun getirilmesi gerekmektedir.
Hurdaya çıkarılmak istenen araba üzerine haciz ve rehin gibi hiçbir tedbirin bulunmaması gerekmektedir. Bunu kanıtlayan belgeler gerekli görülmesi durumunda istenilebilir.
Hurdaya çıkarılan arabalar tamir veya yenileme işlemine tabi tutulsa bile tescil edilemezler. Aracın kayıttan çıkarılmasına ait bertaraf formlarının işlem yapan tescil kuruluşlarına teslim edilmesi gerekmektedir. T.C. kimlik numaralı kimlik kartı, nüfus cüzdanı hazırda bulundurulmalıdır.