GeriBİZE ULAŞIN. 0850 333 0686
  • Aramanız için marka sonucu bulunamadı
  • Ürün sonuçları için arama yapınız.
Yükleniyor

Fren Kaliperi Nedir?

Yayın Tarih: 2022-01-17T14:34:23Z

Faydalı Bilgiler

Fren sistemi genel olarak aracı durdurma ya da yavaşlatma işlemleri için kullanılır. Otomobil frenlerinde bulunan en önemli parçalardan biri fren kaliperleridir. Bu parça tekerleklerin kontrollerinin sağlanmasında görev alır. Fren kaliperi, jant bölgesi üzerine monte edilmiştir. Bu nedenle aracınızın fren sisteminde herhangi bir sorun ya da arıza varsa fren kaliperinin işlevini yerine getirip getirmediğini kontrol etmeniz gerekir.

Fren Kaliperi Ne İşe Yarar?

Fren sisteminin ana parçalarından biri olan fren kaliperi, aracın durmasını sağlayan hidrolik bir parçadır. Fren kaliperi bu gücü üretmek için diske doğru basmaya başlar ve ileri ya da geri yönde hareket sağlar. Bu nedenle fren kaliperi modern disk sistemiyle bağlantılı bir şekilde çalışır ve aracınızı yavaşlatmak ya da durdurmak istediğiniz zamanlarda öncelikle fren kaliperi devreye girer. Fren pedalına bastığınız anda hidrolik sistem üzerinde bir basınç meydana gelir. Bu basınç, frene basılmasıyla birlikte ana silindir üzerinden kaliper bölgesine doğru aktarılır. Kaliper iletilen basınç sonucunda pistona etki ederek fren balatalarını disk bölgesine bastırır. Bu aktarılan basınçlar ile aracı durdurmak ya da yavaşlatmak için gereken işlemler tamamlanır.

Fren Kaliperi Pimi

Kaliper pimi, fren kaliperinin gresli bir şekilde kayarak ileri ya da geri yönde hareket etmesini sağlayan bir yapıdır. Kayıcı pim olarak da bilinen bu yapı, toz körüğü ile muhafaza edilmiştir. Kaliper pimlerinde genellikle silikon bazlı olarak üretilen gres yağı kullanılır. Bu yağ yüksek ısıya maruz kaldığında bile dayanıklıdır ve suya dayanıklı özelliğe sahiptir. Sektörde bu ürünler genellikle kaliper pimi gres yağı olarak tüp halinde satılır.

Kaliper Tamiri

Fren kaliperi, araç üzerine dışarıdan bakıldığı zaman direkt olarak görülmesi mümkün olan parçalardan biridir. Jant bölgesine monte edilmiş halde bulunan bu yapı diski sarıyormuş gibi durur. Fren kaliperinin uzun süre kullanımına bağlı olarak çeşitli arıza durumları ortaya çıkabilir. Kaliper tamiri için öncelikle arızaya neden olan faktör ya da faktörlerin tespit edilmesi gerekir. Aracın fren hidroliğinde sızıntı olması, fren yapıldığı anda aracın sağ ya da sola kayması ve parçalarda meydana gelen aşınmalar arızaya neden olan durumlardır. Eğer ısı nedeniyle bir arızalanma durumu varsa fren kaliperinin tamiri yerine değiştirilmesi mümkündür. Fren kaliperi değişimi için öncelikle lastikler sökülür ve fren sistemi detaylı bir şekilde incelenir. Daha sonra fren hidroliği doldurularak frenlerin çalışma durumu kontrol edilir. Gereken işlemler yapıldıktan sonra fren kaliperi değiştirilir. Güvenliğiniz için aracınızı düzenli olarak bakıma götürmeli ve en önemli parçalardan biri olan frenleri kontrol ettirmelisiniz. Aksi durumda aracın fren mekanizması işlevini tam olarak yerine getiremez.

Fren Kaliperi Ses Yapar mı?

İşlevini yerine getirmesi için gereken gücü hidrolik yağından alan fren kaliperi, fren balatalarına bağlı olarak çalışır. Aracın yüzeyinden aşınmış bir halde olan balatanın çıkması durumunda fren kaliperi arızalanmış olabilir. Kaliperin kızak bölgesinde herhangi bir sıkışma hali sonucunda balata kaliperin üzerine tam olarak oturamaz. Bu nedenle fren basıncı da stabil olarak aktarılamaz ve frene basıldığı anlarda çeşitli sesler ortaya çıkar. Kaliper pimi yeteri kadar yağlandıktan sonra fren balatasının kaliper pimine düzgün bir şekilde oturup oturmadığı kontrol edilmelidir.

Fren Kaliperi Ses Yapıyor

Frenden gıcırdama sesi gelmesinin pek çok nedeni olabilir. Disk yüzeyinde meydana gelen çukurlar, fren balatasının montajının doğru bir şekilde yapılmaması, disk kalınlığının yeteri kadar olmaması, ses önleyici yapının uygun bir hizaya konulmaması gibi problemler ses çıkmasına neden olur. Aracın aks bölgesinde aşınmış olan balatalar varsa kaliper pimi kontrol edilerek piston üzerinde herhangi bir sıkışma olup olmadığına bakılmalıdır. Aksi durumda bu aşınma frene bastığınız anda gıcırdama ya da titreşime yol açar. Sorunun çözülüp çözülmediğini anlamak için ise kaliper takılı durumdayken fren pedalına dokunmanız ve ilgili parçaların işlevini yerine getirip getirmediğini incelemeniz gerekir.

Fren Kaliperi Boşluğu

Fren balatası, disk ve kaliper arasındaki boşluğun en uygun şekilde ayarlanması gerekir. Aksi durumda aşırı ısınma, aşınma, titreşim ve gıcırdama gibi problemler ortaya çıkabilir. Eğer aradaki boşluk gereğinden fazla ise fren balatası disk kısmına temas edemez. Dolayısıyla ilgili bağlantı kurulamadığı için frenlerin performansı zayıflar. Boşluğun bulunması gerekenden az olduğu durumda ise fren balatası ve disk arasında yeteri kadar mesafe olmaz. Bu durumdan kaynaklı olarak sürtünme ve aşınma meydana gelir. Aşınma sonucunda fren sistemi ısınarak çeşitli disk hasarlarını beraberinde getirir. Fren sisteminin aşırı ısınması kötü performansa, kalıcı parça hasarlarına ve sürtmeye yol açar.

Fren Kaliperi Sıkışması

Araba durdurma ve yavaşlatma görevlerini üstlenen fren sistemi; disk, balata, hidrolik, kaliper pistonu, kaliper pimi ve fren kaliperi olmak üzere pek çok yapıyı bünyesinde bulundurur. Bu nedenle frenlerin işlevini tam olarak yerine getirebilmesi için tüm parçaların birbiri ile entegre olarak uyum içinde çalışması gerekir. Fren kaliperi, aracı durdurmak ya da yavaşlatmak isteğiniz anlarda devreye giren ilk parçadır. Fren kaliperinin sıkışması durumunda ilgili bölgeye basınç aktarımı yapılamaz ve hidrolik işlevini yerine getiremez. Sıkışmadan kaynaklı olarak fren balataları da aktif bir şekilde çalışmaz. Bu durum sonucunda bazı bölgelerde aşınma ve yıpranma meydana gelir. Dolayısıyla fren sisteminizin düzgün bir şekilde çalışması için fren kaliperinin sıkışıp sıkışmadığını bir oto servisinden destek alarak kontrol etmeniz gerekir.